top of page
Buscar

SAÄžLIK [Turkish]


1948'de Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlığı, modern otoritelerin hala uyguladığı bir cümleyle tanımladı:"Sağlık, tam bir fiziksel, zihinsel ve sosyal iyilik halidir ve yalnızca hastalık veya sakatlığın olmaması değildir . 1986'da WHO daha fazla açıklama yaptı:“Yaşamanın amacı değil, günlük yaşam için bir kaynak. Sağlık, sosyal ve kişisel kaynakların yanı sıra fiziksel kapasiteleri vurgulayan olumlu bir kavramdır. "

Bu, sağlığın kendi başına bir amaçtan ziyade, bir bireyin daha geniş toplumdaki işlevini destekleyen bir kaynak olduğu anlamına gelir. Sağlıklı bir yaşam tarzı, anlamı ve amacı olan tam bir yaşam sürmenin yolunu sağlar.

The Lancet'te yayın yapan araştırmacılar, 2009'da sağlığı, bir vücudun yeni tehditlere ve sakatlıklara uyum sağlama yeteneği olarak tanımladılar. Bu tanımı, son birkaç on yılda, modern bilimin, hastalıkların nasıl çalıştığını anlayarak, onları yavaşlatmak veya durdurmak için yeni yollar keşfederek ve patolojinin yokluğunun mümkün olmayabileceğini kabul ederek, hastalıkların farkında olmasında önemli adımlar attığını gördüğü fikrine dayandırıyorlar. .


Türler

Zihinsel ve fiziksel sağlık, muhtemelen en sık tartışılan iki sağlık türüdür.

Manevi, duygusal ve finansal sağlık da genel sağlığa katkıda bulunur. Tıp uzmanları, bunları daha düşük stres seviyeleri ve gelişmiş zihinsel ve fiziksel refah ile ilişkilendirdiler.

Örneğin, mali sağlığı daha iyi olan kişiler, mali durum konusunda daha az endişe duyabilir ve daha düzenli olarak taze yiyecek satın alma imkanına sahip olabilir. Ruhsal sağlığı iyi olanlar, iyi bir zihinsel sağlığı besleyen bir sakinlik ve amaç duygusu hissedebilirler.


Fiziksel sağlık

Fiziksel sağlık, herhangi bir hastalıktan muzdarip olmayan hem fiziksel hem de zihinsel rahatsızlığa sahip bireyler için normal bir durum olan bireylerin vücut iyiliği ve organizmalarının düzgün çalışmasıdır.

Geleneksel olarak fiziksel sağlık, fiziksel bedeninizin hastalık veya sakatlıktan arınmış olması olarak anlaşılmış olabilir, ancak sağlık hizmetimiz geliştikçe ve insanlar daha uzun yaşamaya ve birçok farklı koşulla yaşamaya başladıkça, bu tanım gerçekten bu kavramı yansıtacak şekilde gelişti.

Dolayısıyla, şimdi Fiziksel sağlık tanımı, yapmak istediğiniz şeyleri rahatça yaşayabilmeye odaklanmış olabilir. Fiziksel sağlığın daha doğru tanımı, "Günlük görevleri yerine getirme ve kişinin vücudunda rahat yaşama yeteneği" olabilir.

Fiziksel Sağlık, Ruh Sağlığı ile ilişkilidir çünkü iyi fiziksel sağlık, uzun vadede daha iyi bir kişisel his bırakır.

Amerikan Kalp DerneÄŸi diyor ki:

“Fiziksel aktivite zihinsel sağlığı artırır. Düzenli fiziksel aktivite gerginliği, stresi, kaygıyı, depresyonu ve öfkeyi hafifletebilir. Fiziksel aktivitenizin hemen ardından iyi bir his hissedebilirsiniz ve çoğu insan, fiziksel aktivite rutinlerinin bir parçası haline geldiğinden zaman içinde genel refahta bir iyileşme olduğunu da fark eder. "


Fiziksel Sağlığınıza Neden Dikkat Etmelisiniz?

Umarım hepiniz anlıyorsunuzdur, sağlık bir yaşam tarzıdır ve fiziksel sağlığın gerçekte ne anlama geldiğini anlamışsınızdır. Yani sağlıklı olmayı seçmelisiniz. Ama sorun şu ki, bedenimizin yaratıcımızın muhteşem bir yaratımı olduğunu unutuyoruz. Ruhumuz için bir ev veya sığınaktır ve bedenimiz de ruhumuz kadar önemlidir.

Ne yazık ki, hiper-odaklamayı yalnızca ruha koyma eğilimindeyiz, ancak ruhu tutan şeye odaklanmıyoruz. İnsanlar ruhsal oluşum içinde büyümek için çalışıyorlar ama ruhlarını tutan şeyler çözülüyor. Ve sadece hoşgörü ve ihmal yüzünden.

DSÖ'nün dediği gibi, Ölümün Başlıca Nedenlerine bakalım,

2016 yılında dünya çapında 56,9 milyon ölümün yarısından fazlası (% 54) ilk 10 nedenden kaynaklandı. Bunlar arasında ilk beş ölüm nedeni şu şekildedir:

  • Kalp hastalığı

  • Kanser

  • Kronik solunum hastalıkları

  • Kazalar

  • Inme

Burada ilk üçünün fiziksel sağlıkla bağlantılı olduğunu görüyoruz. Fiziksel bedeninizi hareket ettiremezseniz, yetersiz kalırsanız veya kendi ihmaliniz ve hoşgörünüz nedeniyle hastalıktan erken ölürseniz, o zaman amacınız yeryüzünde kısalır. Yani ne düşünüyorsun? Fiziksel sağlığınız konusunda dikkatli olmanız gerekir mi?

Yapmalısınız, çünkü vücudunuz amacınızı idare etmek ve yerine getirmek için bir araçtır. Bu nedenle, genel sağlığınızla bağlantılı olan fiziksel sağlığınız önemlidir. Bu yüzden fiziksel sağlığınızı önemsemeli ve hayatınızı değiştirmezseniz, hayatınız sizi değiştirecektir.


İyi Fiziksel Sağlık Nasıl Korunur?

Sağlıklı bir vücuda sahip olmak, sağlıklı bir yaşam tarzı, sağlıklı bir diyet, düzenli egzersiz, tarama testleri için doktora gitmek ve uygun uyku şarttır.


Sağlıklı Bir Yaşam Tarzı

Sağlıklı bir yaşam tarzı, fiziksel sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir. Kendinizi iyi hissetmenize, sağlıklı bir kiloda kalmanıza ve hem iş hem de oyun için bol miktarda enerjiye sahip olmanıza yardımcı olabilir.

Ayrıca yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve diyabet gibi ciddi kronik hastalıklar için riskinizi azaltabilir. Fiziksel sağlığınızı iyileştirmek için aşağıda listelenen birkaç adımı takip edebilirsiniz.


Sağlıklı diyet

Dengeli beslenerek fiziksel sağlığınızı koruyabilirsiniz. Vitamin ve mineral içeren yiyecekler yemelisiniz. Yiyecek türleri meyveler, sebzeler, tam tahıllar, süt ürünleri ve bir protein kaynağı içerir. Dengeli beslenme sağlığınız için gerçekten iyidir.

Gıdalar, benzer miktarlarda temel besin maddeleri sağladıkları için gruplandırılmıştır. Örneğin süt, yoğurt, peynir ve alternatifler grubunun temel besinleri kalsiyum ve proteini içerirken meyve grubu, özellikle C vitamini olmak üzere iyi bir vitamin kaynağıdır. grubu çünkü farklı yiyecekler farklı tür ve miktarlarda temel besin maddeleri sağlar. Diyetinizden sıkılmamanız için çeşitli yiyecekler seçmek öğünlerinizi ilginç hale getirmeye yardımcı olacaktır.


Düzenli egzersiz

Fiziksel egzersiz, fiziksel sağlığı korumak için gerçekten önemlidir. Düzenli egzersiz yapmanın ve zindeliği sürdürmenin birçok faydası vardır çünkü enerji seviyelerini arttırır, kas gücünü ve beyin fonksiyonlarını iyileştirir, birçok hastalık riskini azaltır ve sağlıklı bir kilonuzu korumanıza yardımcı olabilir.

Bu yüzden bedenlerimizi hareket ettirmemiz gerekiyor. Mayo Clinic - Arizona Eyalet Üniversitesi direktörü Dr.James Levine şöyle diyor:

“Oturmak sigaradan daha tehlikelidir, HIV'den daha çok insanı öldürür ve paraşütle atlamadan daha hain.

Araştırmacılar ayrıca uzun süre oturmanın çeşitli kanser türleri, kalp hastalıkları ve tip 2 diyabet gibi çok sayıda ciddi hastalığa yakalanma riskini artırdığını da buldu.

Egzersiz, fiziksel sağlığınızı korumanıza yardımcı olur. Şu anda hayatın hangi aşamasında olursan ol, deneyebileceğin pek çok farklı egzersiz seçeneği var. Egzersiz sadece spor salonuna gitmek veya koşuya çıkmak anlamına gelmez. Arabaya binmek ya da otobüsten birkaç durak önce inmek yerine, mağazalara gidip gelmek kadar basit olabilir.

Tarama testleri

Hastalığın herhangi bir belirtisi olmayan kişilerde olası hastalıkları veya sağlık bozukluklarını tespit etmek için bir tarama testi kullanılır. Hastalığı erken bulmanın en iyi yolu olduğu için önemli bir rol oynar.

Amerikan Kanser Derneği, taramanın yeni kanser vakalarının yaklaşık yarısını bulabileceğini hatta önleyebileceğini belirtiyor. İkinci olarak, tarama testleri, bizi hastalığı geliştirme riski altına sokan bir sağlık durumu veya davranış olan risk faktörünü ortaya çıkarır. Risk faktörlerimizi bilirsek, sonuçta yol açabilecekleri hastalığı veya bozukluğu engelleyen belirli yaşam tarzı değişiklikleri yapabiliriz.


Uyku

Yeterince uyumamanın yağ ile bağlantılı olduğunu biliyor musunuz? Uykusuzluk, obezitenin en büyük risk faktörlerinden biridir. Uyku süresi üzerine yapılan kısa bir çalışmada, araştırmacılar, yeterince uyumayan yetişkinlerin bundan daha kötü obez olma olasılığının% 55 daha fazla olduğunu, çocukların ise yeterince uyuyamama olasılığının% 89 daha fazla olduğunu bulmuşlardır.

Bunun yanı sıra, iyi uyku eksikliği, gündüz aşırı uykululuk, yorgunluk, zayıf hafıza, anksiyete ve depresyona neden olabilir.

Bu nedenle, yeterince kaliteli uyku herkes için çok önemlidir. Ne kadar uykuya ihtiyacınız olduğu da kişiden kişiye değişir, ancak aşağıdaki resim size genel bir rehber sağlar.

  • 4-12 aylık bebekler: Günde 12–16 saat (ÅŸekerlemeler dahil)

  • 1-2 yaÅŸ arası çocuklar: Günde 11-14 saat (ÅŸekerlemeler dahil)

  • 3-5 yaÅŸ arası çocuklar: Günde 10-13 saat (ÅŸekerlemeler dahil)

  • 6-13 yaÅŸ arası çocuklar: Günde 9-11 saat

  • 14-18 yaÅŸ arası gençler: Günde 8-10 saat

  • 18-64 yaÅŸ arası yetiÅŸkinler: Günde 7-9 saat

  • 65 yaÅŸ üstü yetiÅŸkinler: Günde 7-8 saat

Son düşünceler;

Yukarıdaki tartışmadan fiziksel sağlığın ne anlama geldiğini ve yaşamımızdaki önemini bilebiliriz. İnsanlar optimal fiziksel sağlıktayken, çeşitli aktiviteler gerçekleştirebilir, refahı teşvik edebilir ve genel sağlıkları için beceriler geliştirmeye veya geliştirmeye devam edebilirler. Vücutları sağlam ve hastalıksızdır, bu nedenle zihinsel ve duygusal sağlıkları da sağlıklıdır. Şimdi, vücudunuza yardımcı olacak ve Sağlıklı, Güçlü ve Aktif hissetmenize yardımcı olacak akıllıca kararlar alma sırası sizde.


Kaynakça


4 visualizações
bottom of page